Alkohol og trafik

Skrevet af: Frederiksberg Sundhedscenter

Loven

I Danmark er det ulovligt at køre bil med en promille over 0,5. Hvis du bliver taget for spritkørsel, mister du kørekortet, og du får en bøde på din nettoløn ganget med din promille.
Cykler du i beruset tilstand, kan politiet sigte dig for at overtræde færdselsloven.


Promillen

Promillen afhænger af mange ting. Hvad er din fedtprocent? Hvor meget har du fået at spise? Er du kvinde eller mand? Nogle forbrænder bare alkohol langsommere end andre. Derfor er den eneste sikre måde at måle promille, ved hjælp af et alkometer. Hvis du alligevel vil forsøge dig med at regne din promille ud, kan du bruge følgende model: 


Mand:

Promille = (Antal genstande x 12) /
(Kropsvægt i kg x 0,68)


Kvinde:

Promille = (Antal genstande x 12) /
(Kropsvægt i kg x 0,55)


En genstand svarer til 12 gram alkohol, hvilket er ca. 1 øl, et glas vin eller 4 cl. Spiritus (40 % vol.).

Som tommelfingerregel forbrænder en person 1 gram alkohol i timen pr. 10 kg vægt. Hvis du har festet aftenen før, er det derfor ikke sikkert, du kan tage bilen hjem eller hen for at hente rundstykker. Du kan stadig have en promille, der er højere end 0,5.


Kroppen

Selv få genstande har indflydelse på, hvor sikkert du færdes i trafikken.

Faktisk er risikoen for en trafikulykke fordoblet allerede ved en promille på 0,5. Herunder kan du se, hvordan kroppen reagerer på alkohol i blodet.

0,2 ‰ Øjets evne til hurtigt at fokusere og omstille sig fra lys til mørke forringes.

0,5 ‰ Evnen til at opfatte situationer og samtidig udføre præcise bevægelser forringes. Synsvinklen indsnævres. Risikoen for en trafikulykke er fordoblet.

0.8 ‰ Overdrevne bevægelser.

1.0 ‰ Man snøvler og sludrer. Man har dårlig kontrol over muskler, vanskeligt ved at holde balancen og får en usikker gang. Risikoen for en trafikulykke er fire til 10 gange større end normalt.

1.5 ‰ Man har store problemer med balancen og grovmotoriske bevægelser. Man er tydeligt beruset og har besvær med at tale. Risikoen for trafikulykker ti-dobles. Ved større promiller kan risikoen ved spirituskørsel være mere end 100 gange så stor som normalt.

2.0 ‰ Udtalte forgiftningssymptomer. Selvkontrollen er helt væk.

3.0 ‰ Opfatter ikke, hvad der sker rundt omkring, og mister ofte bevidstheden.

4.0 ‰ Går i koma og risikerer, at åndedrætsorganer lammes. I livsfare.

5.0 ‰ Død.


Vidste du...
.. at rejerne i din rejecocktail kan være med til, at holde kræftsygdomme på afstand.