Alkohol og medicin

Skrevet af: Frederiksberg Sundhedscenter

Hvad sker der, hvis du kombinerer alkohol og medicin? Herunder ser vi nærmere på nogle af de mest almindelige bivirkninger.


Medicin mod depression

Det meste medicin mod depression virker dårligere, hvis man samtidig drikker alkohol. Det sker, fordi medicinen virker ved, at der kommer mere af stoffet 'serotonin' bestemte steder i hjernen. Hvis man har et højt alkoholforbrug i en længere periode, falder koncentrationen af serotonin. Dermed bliver virkningen af medicinen begrænset - eller den virker slet ikke. Det er også derfor, at et højt alkoholforbrug i sig selv kan fremkalde en depression.


Nervemedicin og andet medicin, der påvirker centralnervesystemet

Hvis man drikker alkohol samtidig med, at man bruger medicin, der sløver centralnervesystemet, kan man opleve, at man bliver sløv, hurtigere fuld og/eller får dårligere balance. I ekstreme situationer kan kombinationen af alkohol med nervemedicin eller smertestillende medicin hæmme vejrtrækningen.


Sovemedicin, beroligende medicin, smertestillende medicin, antihistaminer og anti-psykotisk medicin

Den mest almindelige bivirkning ved kombination af alkohol og sovemedicin, beroligende medicin og smertestillende medicin af morfintypen samt antihistaminer og anti-psykotisk medicin er, at man bliver endnu sløvere og/eller hurtigere bliver fuld. Man kan også få dårligere balance. 


Blodfortyndende medicin

Alkohol hæmmer blodets evne til at størkne. Samtidig brug af alkohol og acetylsalicylsyre, de fleste gigtmidler eller blodfortyndende medicin øger derfor risikoen for blødning ved fald, eller fx fra et mavesår eller fra slimhinder i mund, næse og tarm. Det kan være livsfarligt at drikke alkohol samtidig med at man bruger blodfortyndende medicin.

Medicin mod mavesår

Alkohol giver i sig selv hyppigt anledning til en overfladisk betændelsesagtig reaktion i maveslimhinden og mavesår. Derfor modvirker alkohol også effekten af mavesårsmedicin.


Blodtryksmedicin

Da alkohol øger blodtrykket, modvirker indtagelse af alkohol blodtryksmedicin. Alkohol sammen med blodtryksmedicinen 'Amlodipin' og 'Accupro' kan desuden give svimmelhed og øget risiko for at besvime eller falde på grund af udvidelse af blodkarrene.

Medicin mod diabetes

Alkohol modvirker behandling med diabetesmedicin. Alkohol bevirker, at der frigives mere insulin i kroppen. Det kan gøre det sværere at regulere sygdommen, og øger risikoen for at man går i chok på grund af for lavt blodsukker.


Metronidazol

Metronidazol anvendes som antibiotika mod bakterier og visse parasitter. Hvis man spiser eller drikker noget, der indeholder alkohol, mens man har Metronidazol i blodet, kan det udløse en reaktion, hvor alkoholen ikke kan nedbrydes helt. Reaktionen kommer til udtryk som blodtryksfald, sveden, svær rødme i ansigtet, hjertebanken, uregelmæssig hjerterytme, chok, svimmelhed, opkastning og kvalme. Det er den samme reaktion, som hvis man indtager alkohol, mens man tager Antabus.


Vidste du...
.. at ingefær kan hjælpe med at rense kroppens giftstoffer ud og kan modvirke kvalme og utilpashed.