Forskellige stopmetoder

Skrevet af: Kræftens Bekæmpelse, ( januar 2011) www.cancer.dk 

Kold tyrker

Med denne metode ryger du det sædvanlige antal cigaretter frem til den dag, hvor du stopper. Det er en god ide, at du bruger en til to uger til at forberede dig, hvis du vælger denne metode. Gå evt. på apoteket og få rådgivning.


Gradvis nedtrapning

Vælger du denne metode, er det meget vigtigt, at gøre det struktureret, efter en plan. Sørg for at fastsætte en dato for, hvornår du stopper helt.


Der er i princippet tre forskellige måder at trappe forbruget ned på:


Fjern vanecigaretten

Spring nogle af de smøger over, som du ryger automatisk, uden specielt at lægge mærke til dem. Efter et par dage kan du så også fjerne nogle af de andre, som du synes, det er lettest at undvære. 


Ryg kun på få, udvalgte steder

Beslut dig for, at nogle steder skal være helt røgfrie. Ryg f.eks. slet ikke indendørs. Ryg ikke i bilen - læg cigaretterne, så du ikke kan få fat i dem. 


Pauser

Hold pauser i din rygning og gør gradvist pauserne længere. Hvis du er vant til at ryge hver time, så prøv at strække det til hver anden time i stedet. På den måde får du gradvist nye vaner. 


Tricks der kan hjælpe dig

For nogle er det en hjælp at synliggøre deres beslutning om at holde op med at ryge. Dette kan gøres på forskellige måder og er et supplement til de andre metoder. Vær kreativ og (op-)find lige netop de "hjælpemidler" som kan støtte dig. Her er nogle idéer. 


Væddemål

Indgå et væddemål med en anden, der også vil holde op.


Kontrakt

Indgå kontrakt med en anden person. Ud over at være ansvarlig i forhold til dit eget rygestop, skal du her også interessere dig for en andens forløb. 


Find hjælpemidler frem

Når man er holdt op med at ryge, er det almindeligt at føle sig rastløs og have et behov for at have noget i hånden og i munden. Find strikketøj, malerpensel, gulerødder, lakridser, plastikcigaret osv. frem. 


Tandbørsten

Børst tænder efter måltiderne. På den måde fjerner du dig fra den situation, hvor du plejer at ryge. Du får en frisk smag i munden, som du ikke vil ødelægge med en cigaret. Tag tandbørsten med, når du skal ud. Kommer rygetrangen over dig, så smut ud og børst tænder. 


Spar op

Spar de penge op, som du ville have brugt på at ryge. Herved undgår du, at dine penge "bare" kommer til at indgå i den daglige husholdning. Efter et stykke tid kan du købe dig selv en belønning. 


Vidste du...
.. at storrygere forkorter i gennemsnit deres liv med 8-10 år.