Afhængighed af tobak

Skrevet af: Kræftens Bekæmpelse, ( januar 2011) www.cancer.dk 

Al tobak indeholder større eller mindre mængder af nikotin. Nikotin er en nervegift, som påvirker de kemiske stoffer i hjernen, der sender beskeder mellem nerverne. Nikotin skaber forandringer i balancen mellem bestemte kemiske stoffer, som bl.a. har betydning for dit humør, din koncentration, din oplevelse af stress og din evne til at kontrollere, hvor meget du vil ryge.


Afhængighed udvikles i hjernen

Afhængighed af nikotin udvikles gradvist, efterhånden som nikotin skaber vedvarende forandringer i nervesystemet i hjernen. Hvis du har røget dagligt gennem flere år, vil du have udviklet fysiologisk afhængighed.


Tolerance

Da du for mange år siden røg en cigaret for allerførste gang, kan du måske huske, at du blev svimmel, hostede og fik kvalme. Efterhånden som du begyndte at ryge mere regelmæssigt, forsvandt de ubehagelige symptomer, og din krop vænnede sig til nikotin. Du kan nu ryge ti, tyve, tredive eller flere cigaretter hver dag uden at blive dårlig. Nogen udvikler tolerance for op til firs cigaretter dagligt. For en ikke-ryger, som aldrig har været afhængig, vil nikotinmængden fra ca. halvtreds cigaretter være en dødelig dosis.


Abstinenser

Nervesystemet vænner sig efterhånden til, at der er en bestemt mængde nikotin tilstede i kroppen hele tiden. Når du ikke får den mængde nikotin, som du er vant til, opstår der symptomer som rygetrang, uro, rastløshed, tristhed, stressfornemmelse, søvnløshed og øget sult. Disse symptomer kaldes tilsammen for abstinenser.


Belønningsstoffet dopamin

Det kemiske stof i hjernen, som har allerstørst betydning for udviklingen af afhængighed, er dopamin. Når du ryger en cigaret, udløses der dopamin. Dopamin er et belønningsstof, som hjernen også producerer naturligt i forbindelse med adfærd, som er med til at sikre vores overlevelse. Stoffet udløses normalt, f.eks. når vi spiser, drikker vand eller dyrker sex. Dopamin giver en følelse af velbehag, nydelse og afslapning.

Når du ryger, snydes din hjerne til at tro, at rygning er godt for din overlevelse, fordi der udløses dopamin. Men hjernen får en fejlagtig besked, da rygning gennem lang tid kan ende med at slå dig ihjel.

Når du ryger, bliver der kunstigt udløst dopamin for hvert sug, du tager. Derfor sænker kroppen efterhånden sin naturlige produktion af dopamin. Det betyder, at du som ryger bedst kan slappe af og føle dig veltilpas ved at ryge. Du mangler nemlig noget af den naturlige dopamin, som skaber nydelse, velbehag og afslapning hos ikke-rygere. 


Ud af afhængigheden

Der er to måder at komme ud afhængigheden på. Enten ved at trappe langsomt ud af nikotinen eller ved at tage en “kold tyrker". Udtrapningen kan vare mellem en uge og seks måneder. For at komme helt ud af afhængigheden, skal du stoppe med at indtage nikotin. Ethvert indtag af nikotin gennem cigaretter eller nikotinerstatning er med til at vedligeholde afhængigheden.


Vidste du...
.. at hvert år dør knap 14.000 danskere som følge af deres rygning - flere end 1000 om måneden.