Opvarmning - Hvorfor?

Af Mobile Fitness

Hver gang kroppen bevæger sig muliggøres bevægelsen af, at vores hjerne sender et signal til de pågældende muskler om at trække sig sammen, og blive kortere. Musklerne sidder imidlertid fast på vores knogler ved hjælp af sener, ledbånd og ligamenter. Når musklen pludselig bliver kortere, må vores knogler altså følge med, og leddet bevæger sig. På denne måde kan den store muskel bag på låret få knæet til at bøje sig og løfte underbenet fra jorden, når du skal tage et skridt, og kort efter når du skal strække benet igen er det den store lårmuskel på forsiden af benet, der arbejder og igen strækker knæleddet ud - så du kan sætte foden i jorden med strakt ben.

Når vi træner, trækker musklerne sig sammen, mange flere gange end, når vi sidder stille i sofaen.

I det følgende kan du læse, hvorfor det vigtigt, at varme op før et træningspas, hvad enten det er styrketræning eller konditionstræning.

Opvarmning sikrer, at musklerne bliver varme, og i denne tilstand øges musklens sammentrækningshastighed og kraftfuldhed. Desuden medfører den øgede temperatur, at signalmodtagerne ude i musklerne bliver mere følsomme og ligeledes øges frekvensen af impulser til musklernes modtagere. Det fordelagtige ved at varme op er derfor, at vi bliver i stand til at koordinere bedre og ikke mindst reagere hurtigere. Et praktisk eksempel ude på løbe- eller gåturen er, at musklerne har bedre forudsætninger for at reagere hurtigt og trække sig kraftfuldt sammen - sådan at du ikke vrikker om på foden f.eks. i ujævnt terræn.

Opvarmning anbefales derfor hovedsagligt som led i forebyggelse af skader i forbindelse med den fysiske aktivitet, du dyrker.

- Det betyder at det vigtigste er, at du varmer de muskler op, som du primært skal bruge i forbindelse med netop din træning. F.eks. hvis du skal løbe, så er det benenes muskler der skal opvarmes. Skal du lave rytmegymnastik, så er det især overkroppens muskler, der skal varmes op. Og skal du spille håndbold/badminton, så er det både overkrop og underkrop, der skal varmes op.

Opvarmningstips

  • Brug de relevante muskler og led for den træning, du skal til at lave
  • Start med lette øvelser og kombiner dem efterhånden til at have flere koordinerede bevægelser.
  • Pulsen skal op, så temperaturen i musklerne stiger.
  • Lav gerne både, hurtighed, styrke og lidt sværere koordinering.
  • Varighed 15-20 min.


Referencer:

"Aerob og Anaerob Træning" af Lars Michalsik & Jens Bangsbo, 2006

Sundhedsstyrelsen www.sst.dk

Vidste du...
.. at motion forbedrer sexlivet, prøv fx en times zumba eller dans på stuegulvet.