Aktiv familie

Skrevet af: Alt om Kost, (7 marts 2011)  www.altomkost.dk

Det er nemmere at lære sunde vaner tidligt i livet. Sørg derfor for, at dine børn vokser op i en aktiv hverdag med masser af bevægelse og motion. Det er med til at holde dem raske og glade, forbedre deres koncentration i skolen og forebygge en lang række sygdomme, når de bliver voksne.

Der er mange muligheder for at være fysisk aktiv sammen med børn. Udnyt transporten til og fra skole eller institution ved at gå eller cykle sammen. Sluk fjernsynet og leg en aktiv leg på gulvet, i haven eller i parken. Sæt noget glad musik på og dans sammen. Eller meld jer til en sportsgren med hold for forældre og børn.


Skoven som legeplads

En tur i skoven giver gode muligheder for at gå, løbe og lege. Man kan udfordre balancen på væltede træstammer, hoppe i visne blade og klatre i træer. På den måde udvikler børnene deres sanser og kropsforståelse.

Året rundt ændrer skoven sig og giver mulighed for nye oplevelser og aktiviteter. Om foråret kan man plukke anemoner, og om sommeren kan man tage på skovtur og måske endda overnatte i skoven på en af de mange afmærkede pladser. Om efteråret kan man lege i de visne blade og samle kastanjer, og om vinteren kan man kælke og kigge på dyrespor.

I mange skove er der også naturlegepladser. De er gode udflugtsmål med mange legemuligheder og ofte overdækkede pladser, hvor man kan spise medbragte madpakker. Naturlegepladser kan også være et godt udgangspunkt for en aktiv børnefødselsdag.


Tag en tur i svømmehallen

De fleste børn synes, det er sjovt at lege og plaske i svømmehallen. Find en svømmehal tæt på og tag derhen hele familien. Større børn kan være alene i børnebassinet, mens mor og far svømmer nogle baner i det store bassin.

De fleste svømmehaller har også bolde og andre ting, der kan bruges til at lege sammen i vandet. Bevægelse i vand er skånsomt for led og sener, men samtidig bruger man mange af kroppens muskler. Dette er især en fordel, hvis man er lidt overvægtig, skadet eller gravid.


Leg, dans og grin

Børn elsker at lege og de fleste børn synes, det er skønt, når de voksne leger med. Indendørs kan det være tumlelege på gulvet, en pudekamp i sengen eller vild dans til sjov musik. Udenfor kan man spille fodbold, lege gemmeleg eller fangeleg, hinke eller sjippe. Man kan også gå eller cykle hen til en sjov legeplads i nærheden. Flere kommuner har en hjemmeside eller et kort, hvor man kan se alle kommunens legepladser - så er der god mulighed for at gå på opdagelse.


Det skal være sjovt

Fysisk aktive lege udvikler kroppens sanser og balance, styrker muskler og kondition, samt giver barnet en god fornemmelse for sin egen krop og dennes formåen. Fysisk aktivitet gennem leg er sjovt og opslugende og gør, at barnet forbinder bevægelse med noget positivt og glæde.

Uanset om I leger inde eller ude, cykler en tur eller dyrker sport, er det vigtigt, at hele familien synes, det er sjovt. Hvis bevægelse er en sur pligt, gider børnene ikke. Prøv forskellige sportsgrene, bevægelseslege og aktiviteter og find det, der passer til netop jeres familie. I kan f.eks. aftale at I skiftes til at bestemme en aktivitet for hele familien - på den måde kommer I omkring noget, som alle synes er sjovt.


Vidste du...
.. at kvinders bedste værn mod knogleskørhed er regelmæssig træning med fx armbøjninger, løb og dans!