Kosttilskud og vitaminer

Skrevet af: Alt om Kost, www.altomkost.dk

Kosttilskud er et tilskud til kosten. Kosttilskud kan købes som piller, kapsler, pulver eller mikstur.

Der findes mange forskellige slags kosttilskud lige fra de almindelige vitaminpiller, som indeholder vitaminer og mineraler, til alle mulige slags bestanddele af eller udtræk fra planter og dyr. Det kan være fra hyben, hvidløg og fiskeolie.


Hvorfor spiser vi kosttilskud?

Oftest spiser vi kosttilskud, fordi vi tror, at de kan give os noget, som vi ikke får ved at spise almindelig mad. Man hører tit, at det moderne landbrug har gjort, at jorden er udpint, og at frugter og grønsager derfor ikke indeholder de vitaminer og mineraler, som de gjorde i "de gode gamle dage". For at være på den sikre side tager vi lige en "pille".


Er tilskud af vitaminer og mineraler nødvendigt?

Indholdet af vitaminer og mineraler i frugt og grønsager på det danske marked bliver løbende undersøgt af Fødevarestyrelsen. Undersøgelserne viser, at der ikke er færre vitaminer og mineraler i dem nu end tidligere. Snakken om, at det moderne landbrug udpiner jorden, er altså ikke rigtig.

Fødevareinstituttet undersøger hvad danskerne spiser, altså deres kostvaner. Disse undersøgelser viser, at de allerfleste af os får dækket vort behov for vitaminer og mineraler gennem den almindelige kost.


Hvem har brug for tilskud af vitaminer og mineraler?

Nogle mennesker kan have brug for tilskud af vitaminer eller mineraler:

  • Småtspisende ældre.
  • Kvinder i den fødedygtige alder, der har jernmangel på grund af kraftige menstruationer, kan have behov for et tilskud af jern.


  • Kvinder, der vil være gravide, samt gravide i de første 12 uger af graviditeten anbefales tilskud af folsyre. 
  • Gravide anbefales dagligt tilskud af D-vitamin gennem hele graviditeten og jern fra 20. graviditetsuge.
  • Personer med mørk lød eller som er tilslørede, og som derfor ikke får sollys på huden, anbefales et tilskud af vitamin D.
  • Ældre over 70 år samt samt plejehjemsbeboere anbefales tilskud af vitamin D og kalcium.
  • Spædbørn anbefales et tilskud af vitamin D og jern efter aftale med læge eller sundhedsplejerske.
  • Børn med mørk hud og/eller børn der går tildækket anbefales tilskud af D-vitamin.
  • Børn til og med 9 år med allergi overfor mælk anbefales et dagligt kalktilskud på 500 mg. Fra 10 år anbefales at tage et dagligt kalktilskud på 750 mg. Det kan ydermere være hensigtsmæssigt at børn med mælkeallergi spiser en multivitaminpille, hvis kosten er ensidig.
  • Personer med risiko for osteoporose anbefales et tilskud af D-vitamin og kalcium


Lovgivning

Kosttilskud er fødevarer og er derfor omfattet af fødevareloven. Derudover findes der også særlige regler for kosttilskud. Reglerne er harmoniseret i EU Direktiv 2002/46/EF, som er implementeret i bekendtgørelse om kosttilskud nr. 683 af 21. juli 2003. 

Reglerne indeholder en positivliste over de vitaminer og mineraler, der må anvendes i kosttilskud. Det er hensigten på længere sigt også at fastsætte nærmere regler for anvendelsen af andre stoffer og udtræk fra planter.Vidste du...
.. at der er lige så meget sukker i en stor portion Guldkorn som i 25 sukkerknalder.