Fødevareallergi

Skrevet af: Alt om Kost, www.altomkost.dk

Hvis du får allergiske reaktioner som kløe, hævelser, ondt i maven, eksem eller løbende næse efter at have spist bestemte ting, er det en god ide at tale med en læge for at finde ud af, om symptomerne kan skyldes mad.

Mindre børn er oftest allergiske over for mælk og æg. Blandt unge og voksne reagerer mange på nødder, frugter og grønsager på grund af krydsreaktioner i forbindelse med pollenallergi.

Hvis du har fået konstateret fødevareallergi, bør du helt undgå det, du ikke kan tåle. Brug varedeklaration til at finde ud af, om der er noget i maden, som du er allergisk overfor.

Mælkeallergi

Omkring 2 procent af alle spædbørn udvikler allergi overfor mælk, men langt de fleste er vokset fra det i tre-års alderen. Du kan få mere viden ved at læse pjecen "Mælkeallergi - børn og mad", der indeholder fakta, gode råd og opskriftsforslag, som du kan downloade via linket i menuen til højre.

Pollenallergi

Omkring 5 procent af alle voksne reagerer på mad, fx nødder og æbler, i forbindelse med pollenallergi - de såkaldte krydsreaktioner.

Nikkelallergi

En del mennesker har fået nikkelallergi på grund af hudkontakt med knapper eller smykker, der indeholder nikkel. Ved kronisk håndeksem pga. nikkelallergi kan det i nogle tilfælde hjælpe at spise en kost med lavt nikkelindhold.

Cøliaki

Menneskers immunforsvar kan også reagere imod gluten, som findes i korn. Cøliaki hedder denne sygdom i tarmkanalen. Den betyder, at man fuldstændig skal undgå gluten. Det er svært, fordi mel med gluten indgår i en lang række af fødevarer.


Tilsætningsstoffer

Mange tror, at det især er tilsætningsstoffer, der er årsag til allergi og anden overfølsomhed, men det er ikke rigtigt. Det er oftest helt almindelige fødevarer, fx mælk, æg eller fisk, som er årsagen til, at mennesker bliver overfølsomme over for noget i maden

En undersøgelse har vist, at knap to procent af danske skolebørn er overfølsomme over for tilsætningsstoffer. Især farvestoffer, men også konserverings stoffer gav reaktioner. Udenlandske undersøgelser tyder på, at de fleste børn vokser fra overfølsomhed over for tilsætningsstoffer.


Vidste du...
.. at chokolade er sundt, hvis det er mørkt og med mindst 70 % kakao!