Energidrikke

Skrevet af: Alt om Kost, www.altomkost.dk

Energidrikke er læskedrikke med et højt indehold af koffein samt evt. vitaminer og stofferne taurin og glucuronolacton.

Voksne bør højst indtage 400 mg koffein per dag. Der er ikke påvist skadelige effekter på lang sigt ved et koffeinindtag omkring denne størrelse. Nogle personer kan dog opleve symptomer som sure opstød, kvalme, hjertebanken, hovedpine, rastløshed og muskelrystelser når de indtager koffein.


Er det farligt at indtage energidrikke?

Du kan være tryg ved at indtage energidrikke solgt på det danske marked, men som med alle andre fødevarer er et overdrevent forbrug ikke sundt.

Den mængde koffein som i dag tillades i en energidrik på 25 cl, svarer ca. til den mængde koffein, der findes i en stor kop kaffe.


Børn og energidrikke

På grund af deres høje indhold af koffein frarådes det, at børn drikker energidrikke.

Indtagelse af koffeinholdige læskedrikke kan være problematisk for børn og unge, idet selv et mindre indtag af koffein vil kunne medføre forbigående adfærdsforandringer, f.eks. forøget uro, irritabilitet, nervøsitet og angst.


Gravide og energidrikke

På grund af det høje indhold af koffein, anbefales gravide, ammende og kvinder, der planlægger at blive gravide, at begrænse deres indtag af energidrikke ligesom de også bør begrænse deres indtage af kaffe. Ved daglig indtagelse af større mængder koffein, er der risiko for at påvirke graviditeten og fosteret.


Energidrikke og alkohol

Det anbefales, at man er tilbageholdende med at indtage en kombination af energidrikke og alkohol, idet blandingen camouflerer alkoholens virkning, så man ikke opfatter, hvor påvirket man i virkeligheden er.


Hvad er koffein?

Koffein forekommer naturligt i kaffe, te, guarana, kakao, kolanødder mv., men tilsættes også fødevarer i form af ekstrakter af ovennævnte planter eller som rent stof.


Hvad er taurin?

Taurin er en form for aminosyre, der dannes i kroppen ud fra andre aminosyrer. Taurin findes desuden naturligt i en del fødevarer, som kød, fisk og skaldyr, og tilsættes også bl.a. energidrikke som rent stof.


Hvad er glucuronolacton?

Glucuronolacton er et stof, der dannes i leveren ud fra glucose. Glucuronolacton tilsættes også bl.a. energidrikke som rent stof. 


Vidste du...
.. at du skal svømme uafbrudt i 32 minutter for at forbrænde to glas vin.