Ny Nordisk Hverdagsmad

Skrevet af: Christian Bitz & Arne Astrup,"Verdens Bedste Kur", 2012

OPUS-centret ved Københavns Universitet er ved at udvikle ny hverdagsmad og kostråd. Målet med OPUS er at skabe samarbejde mellem gastronomi, sundhedsvidenskab, sociologi og sensorik og at udvikle ny, sund, velsmagende mad gennem et måltidssystem kaldet "Ny Nordisk Hverdagsmad" (NNH). NNH er baseret på typiske sunde regionale fødevarer, der tager størst mulig hensyn til miljøet.

Fundamentet for NNH er opsummeret i følgende 8 retningslinjer. Disse går både på indholdet, og på hvordan man behandler maden. Kostrådene, som ikke skal opfattes som et alternativ til de officielle, men snarere som et nordisk supplement, er:

  • Mere fuldkorn - især havre, rug og byg
  • Mere frugt og grønt hver dag (meget mere: kål, rodfrugter, bær, bælgfrugter og krydderurter)
  • Kød af højere kvalitet, men mindre af det
  • Mere mad fra de vilde landskaber - for eksempel bær og urter, der vokser vildt
  • Mere mad fra havet og søerne
  • Vælg økologisk, hver gang du kan
  • Flere måltider tættere på naturen - det vil sige mad, der er mindre forarbejdet
  • Smid mindre ud


Vidste du...
.. at du skal løbe i cirka en time for at forbrænde fire almindelige øl.