Pulverkure - fup eller fakta?

Skrevet af: Alt om Kost, (u.å.)  www.altomkost.dk

Der er ingen tvivl om, at anerkendte pulverkure kan medføre et stort vægttab, men skal vægttabet være varigt, er der heller ingen tvivl om, at du skal arbejde med dine kost- og motionsvaner.

Problemet med pulverkurene er nemlig, at mange vender tilbage til de gamle usunde vaner igen, når de er færdige med kuren, og derfor let tager de tabte kilo på igen.

Der findes i dag et utal af slankepulverkure i butikker, postordrehæfter og på internettet, og det kan derfor være svært at finde ud af, hvilke af disse, som virker og hvilke, som lover mere, end de kan holde.

Pulverkure kan være en måde at kickstarte et vægttab på. Undersøgelser viser, at man har nemmere ved at bevare sit vægttab, hvis man lægger ud med at tabe sig hurtigt og meget, og det kræver i praksis en kontrolleret diæt med lavt kalorieindhold.

Men der er flere ting, du skal være opmærksom på, hvis du vælger at anvende nogle af disse pulverkure. Når du får mindre mad end normalt, kan det være svært at få de mængder protein, vitaminer og mineraler, som din krop skal bruge for at fungere optimalt. Derfor skal du være sikker på, at pulverkuren dækker dit behov for protein, vitaminer, mineraler og livsvigtige fedtsyrer, hvis du vælger at erstatte alt mad med pulver.


Hvad kan du vælge?

Der er i dag ikke mange slankepulvere på det danske marked, som kan leve op til disse krav. NUPO slankepulver er dog et af de få produkter, som er sammensat, så kroppens behov for protein, vitaminer, mineraler, fedtsyrer og kostfibre bliver dækket.

Hvis du udelukkende er på en pulverkur, vil du få cirka 600 kalorier (10 felter) om dagen, fordelt over seks måltider. Når du kommer så langt ned i kalorieindtag, vil din krop efter nogle dage producere et særligt brændstof, der hedder "ketonstof". Dette stof dæmper din appetit og gør det nemmere at holde kuren.

Efter som pulveret har et højt indhold af protein, kan det også bruges som et supplement til din almindelige mad, hvis du har svært ved at få nok af de blå felter.

Proteiner indgår i alle kroppens celler, og når du taber dig, nedbrydes flere af dine celler end sædvanligt, og du har brug for endnu mere protein, end du plejer. Derfor er det særligt vigtigt, at du spiser nok af de blå felter hver dag.


Tal med din læge eller diætist

Du bør ikke følge en pulverkur i mere end otte uger, og inden du starter, bør du søge råd ved din diætist eller læge. Gravide, ammende, børn og unge under opvækst bør ikke anvende pulverkure, og personer med allergi overfor soja eller mælk bør undgå NUPO, da proteinindholdet er baseret på disse kilder.

Pulverkure kan altså bruges som en igangsætter til et vægttab, men hvis du ikke samtidig sørger for at ændre kost- og motionsvaner, vil du højst sandsynligt tage på igen, når kuren er slut.


Vidste du...
.. at du skal svømme uafbrudt i 32 minutter for at forbrænde to glas vin.